top of page

Nuwe perspektiewe: oorbrug die gaping tussen wetenskap en geesteswetenskappe


My naam is Víctor Sauka, ek is 29 jaar oud, ek is in 'n inheemse familie gebore, ek behoort aan die Saraguro Kichwa-stam, wie se tradisionele land in die Andes suid van Ecuador is.In 2015 het ek 'n internasionale navorsingsbeurs van die regering van Ecuador ontvang, wat ek benut het om 'n baccalaureusgraad in inheemse en inheemse studies aan die Universiteit van Brits-Columbië (UBC) in Vancouver, Kanada, te volg.Terwyl ek by UBC gestudeer het, het ek toenemend belanggestel in die kultuur, tradisies en land van my mense op 'n dieper intellektuele, wetenskaplike, ervarings- en geestelike vlak. Nadat ek aan UBC gegradueer het, voordat ek vir 'n meestersgraad ingeskryf het, het ek besluit om my mense in die tradisionele wetenskappe te "opvoed", of ten minste baie tyd en energie aan my loopbaan te wy. Ek werk nou daaraan en probeer 'n manier vind om die vrygewigheid wat ek tot dusver ontvang het terug te betaal. So 'n benadering bestaan uit die kombinasie van tradisie en moderniteit op 'n wetenskaplike vlak en deur hierdie poging by te dra tot die skepping van 'n meer bewuste en toegeruste mensdom.Ek werk tans deeltyds as 'n navorsingsdirekteur by Native Land Digital . Daarbenewens bestuur ek die jeugafdeling van 'n plaaslike organisasie wat my gemeenskap in Tuncharta dek.


my gemeenskap


Die gemeenskap of dorp waar ek woon, word Tunkarta genoem en is deel van die Saraguro-dorp en -gebied. Soos die meeste inheemse volke/gemeenskappe hier, is dit selfversorgend en word sy afhanklikheid van plaaslike en nasionale regering tot die minimum beperk.
Die meeste van die projekte wat ons vir die gemeenskap uitvoer, word onafhanklik geïmplementeer en befonds, met die meeste fondse wat uit die sakke van gemeenskapslede self kom of mede-befonds word met die hulp van eksterne organisasies. Projekte wat die afgelope dekade baie probeer het, gaan oor watervoorsiening en gewasbesproeiingstelsels. Gedurende die droë seisoen word die mislukking van die besproeiingstelsel egter duidelik, wat steurings en konflikte veroorsaak, aangesien landbou en vee van die hoofbronne van plaaslike inkomste is.
Alhoewel die fonteine en riviere in my omgewing nog altyd beskerm was teen ernstige besoedeling en uitdroging, het dinge die afgelope jare verander. Hierdie situasie is algemeen in die Saraguro-streek. Oorsake en bedreigings sluit in die negatiewe impak op die plaaslike ekologiese omgewing van eksotiese plante (soos denne en bloekom) wat dekades gelede bekend gestel is, die skoonmaak van inheemse woude om plek te maak vir oop weiding en ontwikkeling. Waterafhanklike gebiede (soos motorwasserye) voldoen aan die groeiende behoeftes van verskeie nywerhede, mees onlangs die potensiaal vir grootskaalse goudmyn deur multinasionale korporasies in die berge rondom ons dorp. buite die gebied van Saraguro, die stad se waterbron.
my voorneme


My doel met die maak van hierdie dokumentêr was om ’n diverse en komplementêre reeks stemme en perspektiewe oor water en ons interafhanklikheid daarvan bymekaar te bring. Ons sal hierdie geleentheid gebruik om die huidige stand van hierdie verhouding vanuit die perspektief van die Salaguro-gemeenskap te dokumenteer en om 'n visie van ons menswees en ons aspirasies vir die toekoms voor te stel in die konteks van ons afhanklikheid van gesonde water en sy bronne. Buiten ons plaaslike gemeenskappe beoog ek om diegene wat omgee vir water en sy gesondheid in die toekoms uit te nooi om deel te neem en ons visie en werk te ondersteun. Ek hoop om tradisionele en wetenskaplike kennis in 'n span van bejaardes, jeugdiges en kinders te trianguleer om deurlopende navorsing te rig wat ons waterbeplanning en besluitneming sal rig na die toekoms wat ons as 'n spesie begeer.

Jou skat

Wiktor Soka

2 views0 comments

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page