top of page

Nye perspektiver: bygge bro mellom vitenskap og humaniora


Mitt navn er Victor Sauka, jeg er 29 år gammel, jeg ble født inn i en urfolksfamilie, jeg tilhører Saraguro Kichwa-stammen, hvis tradisjonelle hjemland ligger i Andesfjellene i det sørlige Ecuador.I 2015 mottok jeg et internasjonalt forskningsstipend fra regjeringen i Ecuador, som jeg brukte til å ta en grad i urfolks- og urfolksstudier ved University of British Columbia (UBC) i Vancouver, Canada.Mens jeg studerte ved UBC, ble jeg mer interessert i kulturen, tradisjonene og territoriet til mitt folk på et dypere intellektuelt, vitenskapelig, erfaringsmessig og åndelig nivå. Etter eksamen fra UBC, før jeg søkte på en mastergrad, bestemte jeg meg for å "utdanne" i de tradisjonelle vitenskapene til mitt folk, eller i det minste bruke like mye tid og energi på bachelorgraden min. Jeg jobber med det nå og prøver å finne en måte å tilbakebetale generøsiteten jeg har fått så langt. En slik tilnærming er å kombinere tradisjon med modernitet på et vitenskapelig nivå og gjennom denne innsatsen bidra til realiseringen av en mer bevisst og utstyrt menneskehet.Jeg jobber for tiden deltid som forskningsdirektør ved Native Land Digital . I tillegg leder jeg ungdomsavdelingen til en lokal organisasjon som dekker samfunnet mitt i Tuncharta.


samfunnet mitt


Samfunnet eller landsbyen der jeg bor heter Tunkarta og er en del av Saraguro-folket og territoriet. Som de fleste urbefolkningslandsbyer/-samfunn her, er den selvforsynt, med avhengighet av lokale og nasjonale myndigheter holdt på et minimum.
De fleste prosjektene vi gjennomfører for fellesskapet gjennomføres og finansieres uavhengig, og de fleste midlene kommer fra lommene til fellesskapets medlemmer selv eller samfinansieres ved hjelp av eksterne organisasjoner. Prosjekter som har hatt mye innsats det siste tiåret, gjelder vannforsyning og vanningssystemer for avlinger. I den tørre årstiden blir imidlertid svikt i vanningssystemet åpenbart, noe som forårsaker ubehag og konflikter ettersom jordbruk og husdyr er blant de viktigste kildene til lokale inntekter.
Selv om kildene og elvene i mitt område alltid har vært beskyttet mot alvorlig forurensning og uttørking, har ting endret seg de siste årene. Denne situasjonen er vanlig i Saraguro-regionen. Årsakene og truslene inkluderer den negative innvirkningen på det lokale økologiske miljøet av eksotiske planter (som furu og eukalyptus) introdusert for flere tiår siden, rydding av innfødte skoger for åpne beitemarker og utvikling. Vannavhengige områder (som bilvaskehaller) møter de økende behovene til ulike industrier, sist muligheten for storskala gullgruvedrift av multinasjonale selskaper i fjellene rundt landsbyen vår. utenfor Saraguros territorium, byens vannkilde.
min intensjon


Målet mitt med å lage denne dokumentaren var å samle et mangfoldig og komplementært utvalg av stemmer og perspektiver på vann og vår gjensidige avhengighet av det. Vi vil bruke denne muligheten til å dokumentere den nåværende tilstanden til dette forholdet fra Salaguro-samfunnets perspektiv og til å presentere en visjon om vår menneskelighet og ambisjoner for fremtiden i sammenheng med vår avhengighet av sunt vann og dets kilder. Utover våre lokalsamfunn har jeg tenkt å invitere de som bryr seg om vann og vannhelse i fremtiden til å delta og støtte vår visjon og relevante arbeid. Jeg håper å oppnå triangulering av tradisjonell og vitenskapelig kunnskap på tvers av et team av eldre, ungdom og barn for å drive pågående forskning som vil lede våre vannplanleggings- og beslutningsprosesser mot fremtiden vi ønsker som art.

Din kjære

Wiktor Soka

2 visninger0 kommentarer

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page